Światowy Dzień Zdrowia w „Jedynce” 

Uczniowie naszej Szkoły od wielu dni przygotowywali się do wspólnych obchodów Dnia Zdrowia. Tegoroczne obchody tego święta były poświęcone problematyce cukrzycy, przyczynom i skutkom tej choroby oraz sposobom jej zapobiegania.

7 kwietnia nastąpiło podsumowanie wszystkich podjętych działań podczas spotkania uczniów klas IV-VI w sali sportowej. Na początku zostali powitani goście: pracownicy PSSE w Turku z dyrektorem p. Alfredem Rajczykiem oraz dietetykiem p. Justyną Wodzińską. Przybliżyli oni uczniom zagadnienia związane z cukrzycą oraz sposobami jej zapobiegania. Wielką niespodzianką dla uczniów była obecność p. Kamili Frątczak, byłej reprezentantki Polski w piłce siatkowej.

Kolejnym, ważnym punktem programu był finał konkursu dla uczniów klas IV nt. Zdrowia i prawidłowych zasad żywienia jako sposobu zapobiegania cukrzycy. Wcześniej odbyły się eliminacje klasowe, które wyłoniły dwuosobowe drużyny, biorące udział w części ustnej konkursu. Uczestnicy konkursu wykazali się bardzo dużą wiedzą, a zwycięzcy zostali wyłonieni po dogrywce. W efekcie I miejsce zajęła para: Amelia Lis i Kinga Majtka z kl. 4 a, II miejsce przypadło Alicji Krauze i Gabrieli Bartczak również z kl. 4 a. natomiast na III miejsu znaleźli się Ola Kurzawa i Filip Dobrowolski z kl. 4 c.

W przerwie wszystkim uprzyjemnił czas występ uczennic z klasy II d: Mai Walas, Zosi Werbińskiej i Amelki Sobczyk.

Uczniowie klas szóstych brali udział w konkursie na najlepszą prezentację multimedialną pt. „Przyczyny i skutki cukrzycy”. I miejsce zajął Mateusz Ciechowicz kl 6 d, II miejsce – Mateusz Lis, kl. 6 d, a III miejsce – Adrianna Kolenda z kl. 6 b.

Ponadto wszyscy uczniowie klas IV-VI przygotowali plakaty nt. „Przyczyn i skutków cukrzycy”. Najlepsza okazała się kl. 5 d, II miejsce przypadło uczniom kl. 4 d, a III miejsce - klasie 4 a.

W obchody Światowego Dnia Zdrowia włączyli się również najmłodsi uczniowie. Ich działaniom przyświecało hasło: „Dzień bez słodyczy”. Pierwszoklasiści wzięli udział w pogadance z pielęgniarką szkolną o zasadach zdrowego odżywiania. Uczniowie klas drugich i trzecich wspólnie przygotowywali drugie śniadanie oraz przygotowali okolicznościowe plakaty.

Na zakończenie wszyscy wesoło bawili się wspólnie tańcząc „Belgijkę” i „Czekoladę”, pokazując, że ruch jest najważniejszym elementem zdrowego trybu życia. Do tańca chętnie włączyli się nauczyciele i zaproszeni goście. Po takim wysiłku fizycznym tym bardziej wszystkim smakowały wyśmienite zdrowe przekąski , przygotowane przez uczniów klas piątych i szóstych. Przekąski przygotowano z zgodnie z najnowszymi normami zdrowego żywienia, zawierające małą ilość tłuszczów zwierzęcych i cukrów, bogate w warzywa i owoce.

Udostępnij

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn